Öğrencilerimzin okula devamsızlık hakları hakkında açıklama...
MEB'in hazırladığı Ortaöğretim Kurumları Yönetmeliği'nde tüm öğrenci, öğretmen ve veli hakları detaylı bir şekilde açıklanmıştır. Buna göre devamsızlık ve takdir teşekkür hakkı ile ilgili kısımlar aşağıdaki gibidir. Konu hakkında aklınıza takılan soruların cevabını dilerseniz ilgili Yönetmeliğe bakınız.
Milli Eğitim Bakanlığı tarafından hazırlanan yönetmeliğin 3. Kısım 2. Bölümü geç gelme, devamsızlık ve ilişik kesme ile ilgilidir.
Madde 35'e göre öğrenci, ilk derse belirlenen süreden daha fazla geç kaldığı her 5 seferde yarım gün devamsızlık yapmış sayılır. Bu tür durumlarda öğrenci idareye giderek geç kaldı fişi almalı ve öğretmenine teslim ederek derse girmelidir.
Madde 36'nın (b) bendine göre günlük toplam ders saatinin 2/3 kadarına ya da fazlasına girmeyen öğrenci tam gün devamsızlık yapmış sayılır.
Yönetmeliğin 36. maddesinin 5. fıkrasına göre ortaöğretim kurumlarında:
Devamsızlık süresi özürsüz (raporsuz) olarak 10 gün, özürlü (raporlu) olarak 20 gün olmak üzere toplamda 30 gündür.
Ancak aşağıda sayacağımız bazı özel durumlarda bu süre 60 güne kadar uzayabilir. Bu süreyi aşan öğrenciler, başarı durumları ne kadar iyi olursa olsun derslere devam edemez ve bir sonraki öğretim yılında aynı sınıfı tekrar ederler.
Özür durumlarına dair mevzuattaki açıklama ise şu şekildedir:
Saydığımız koşulları taşıyan kişiler, özürsüz devamsızlık süresi olan 10 günü geçmemek şartıyla toplamda 60 gün devamsızlık yapma hakkına sahiptirler.